Zonder scheidsrechters geen wedstrijden
Natuurlijk heeft iedereen een mening over de scheidsrechter. Meestal na afloop van een (verloren) wedstrijd. In het betaalde voetbal kan wekelijks moeiteloos een uitzending worden gevuld met de VAR van de week. Maar ga er zelf maar eens aanstaan. De beste stuurlui staan vaak aan wal, of in ons geval, de zijlijn. Terwijl wij allemaal weten dat zonder (assistent-)scheidrechters er geen wedstrijden gespeeld kunnen worden.
Zij spreken uit ervaring hoe leuk het kan zijn
Binnen onze club hebben wij ook clubscheidsrechters. Hieronder lees je waarom Raymond Gerrits en Niels Noordhoek zijn gaan fluiten. Maar wij beginnen met iemand die onlangs nog inviel om een wedstrijd te fluiten, maar in het dagelijks leven gedeputeerde is bij de Provincie Zeeland. Jo-Annes de Bat doet een hartstochtelijke oproep om de daad bij het woord te voegen: als je denkt dat je het beter kan, doe het dan!
Opleiding in Zeeland
Bij voldoende belangstelling kan je de cursus gaan volgen in Zeeland. Je hoeft er dan dus niet ver voor op pad. De Zeeuwse amateurverenigingen hebben samen met de KNVB de handen ineen geslagen om dat voor elkaar te krijgen. De bal, of de fluit zo je wenst, ligt bij jou! Meld je aan bij het bestuur via voorzitter@fcdauwendaele.nl of bij de KNVB.
Raymond Gerrits
- Sinds wanneer ben jij al (club)scheidrechter?
Ik ben sinds 2014 clubscheidsrechter.
- Waarom heb jij hiervoor gekozen?
Het gebeurde eigenlijk op de klassieke manier. Dauwendaele 3 had geen scheidsrechter beschikbaar voor hun wedstrijd tegen MZVC 2, of ik zin had om die wedstrijd te fluiten. “Jij bent toch altijd zo bezig met de spelregels enzo, dus we vinden dit wel wat voor je”. En zo stond ik op zaterdag ineens op het veld met een fluit tussen 22 spelers. Het was leuk om te doen, de club was ermee geholpen en zelfs de verliezende tegenstander was tevreden over de leiding. In datzelfde seizoen (ik was toen ook jeugdtrainer) heb ik nog diverse wedstrijden gefloten wanneer de KNVB geen officiële scheidsrechter richting De Kruitmolen kon sturen. En dan rol je er vanzelf in en stel je jezelf beschikbaar als clubscheidsrechter.
- Wat vind jij het leukste aan jouw rol als (club)scheidrechter?
Het is vrij divers. Je helpt je eigen club uit de brand, want de KNVB kan niet meer elke wedstrijd “bemannen”, dus je bent ook nog nuttig bezig voor je eigen vereniging. Je bent continue in beweging als scheidsrechter, dus het is lekker sportief en gezond om te doen. Ik vind voetbal een geweldige sport en als scheidsrechter zit je er kort op, dus hoe leuk wil je het hebben?
- Wat zou jij aspirant (club)scheidsrechters mee willen geven?
Ik zou gewoon zeggen: ervaar het eens. Het is echt leuk om “leiding” te geven aan voetballers die het op hun beurt weer leuk vinden om tegen een balletje te trappen. Ik ben ook lid geworden van COVS, daar krijg je trainingen om fit te worden en te blijven en onderling is het contact op de trainingen ook erg leuk. Daarnaast zijn er diverse clubavonden, dat varieert van spelregelavonden (uiteraard zou ik bijna zeggen) tot bbq- en quizavonden. Ik heb geen actie foto als scheidsrechter, wel als assistent scheidsrechter. Ook daaraan is een groot tekort. Voordeel van lid zijn van de COVS is dat je daar benaderd kan worden door een scheidsrechter die nog assistenten zoekt. Zo ben ik al bij Hoek en Goes geweest in hun voorbereiding. Deze foto is gemaakt tijdens Goes-Jong Feyenoord.
Niels Noordhoek
- Sinds wanneer ben jij al (club)scheidrechter?
Ik ben sinds m’n 26e ongeveer scheidsrechter, waarvan ik nu mijn 5e seizoen inga als KNVB scheidsrechter. Daarvoor heb ik altijd als verenigingsscheidsrechter gefungeerd.
- Waarom heb jij hiervoor gekozen?
Omdat voetballen niet meer ging op een gegeven moment. Ik ben toen gaan fluiten en naarmate ik het het langer deed begon ik het steeds leuker te vinden. Met name de omgang met spelers en staf triggerde mij om het te blijven doen.
- Wat vind jij het leukste aan jouw rol als (club)scheidrechter?
De omgang met spelers en stafleden. Als KNVB scheidsrechter is het ook heel leuk dat je vaak bij een club komt waar je nog nooit ben geweest. Het is een uitdaging om iedere wedstrijd het beste uit jezelf te halen.
- Wat zou jij aspirant (club)scheidsrechters mee willen geven?
Ik denk dat het gewoon een hele leuke hobby is en er is een groot tekort aan scheidsrechters. k zou mee willen geven: ga die cursus doen! Om te beginnen de verenigingsscheidsrechters cursus, want dat is echt heel erg leuk en je steekt er dan al heel veel van op.