Stop grensoverschrijdend gedrag!

Een dickpic is een selfie van een persoon die zich als een zak gedraagt

Bovenstaande zin kan humoristisch overkomen, maar is geenszins zo bedoeld. Na de beerput die is open gegaan rondom TVOH was het wachten op meer gevallen. De mannen (ja , het zijn allemaal mannen, maar grensoverschrijdend gedrag is zeker niet aan mannen voorbehouden) zijn stuk voor stuk van hun voetstuk gevallen. En terecht. De tijd om ‘incidenten’ af te doen met een lolletje ligt achter ons. Want wat nu bekend is, is slechts het topje van de ijsberg. Wordt vervolgd dus, maar toch niet binnen onze mooie club?

Haantjesgedrag binnen onze voetbalcultuur

In zijn column houdt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal binnen de KNVB, een pleidooi om de ogen niet te sluiten voor normvervaging en grensoverschrijdend gedrag. Van de 23 voetbal gerelateerde zaken die gemeld zijn bij het ISR (Instituut voor de Sportrechtspraak), was er eentje uit het profvoetbal. Het merendeel kwam dus in de amateursport voor. Overal waar gezagsverhoudingen gelden, kunnen die uit de bocht vliegen, dus ook binnen onze club. En dat mogen wij niet laten gebeuren. Iedereen moet zich veilig voelen binnen de club.

Gedrag zit niet in protocollen en regels

Alle papieren barrières en vertrouwenspersonen ten spijt: gedrag verandert niet door de regels op papier te zetten. Uiteraard moet dat gebeuren, maar gedrag verandert pas als jij stopt met wegkijken. Als jij durft te normeren. Als wij elkaar durven aan te spreken op ons gedrag. Waarbij het niet uitmaakt of jij Jeroen, Marc, Marco, Ali, Mick of Jorik heet. En ook niet of je man of vrouw bent. Wees je dus bewust van jouw positie en laten wij de problemen niet bagatelliseren. Daarvoor is het leed bij de slachtoffers te groot. Zij verdienen onze aandacht en niet ons ‘derde-helft-voetbalkantine-quasi-humoristisch’ wegkijken.