Versoepeling coronamaatregelen per 1 juli

Versoepeling per 1 juli… en dan?

Vanaf 1 juli vervallen de beperkingen op het veld om te voetballen voor alle categorieën én kunnen de clubs weer bezoekers en toeschouwers op hun accommodaties ontvangen. Het komt erop neer dat heel veel weer mag, mits men zich strikt blijft houden aan enkele basisprincipes, waaronder de 1,5 meter afstand houden, vaak de handen wassen, drukte vermijden en thuisblijven als je ziek bent.

Hoera! Dus we mogen weer voluit ballen?

Vrijwel direct na deze bekendmaking kreeg het bestuur verzoeken om activiteiten plaats te laten vinden. Hoewel de beperkingen tijdens de wedstrijd per 1 juli dus vrijwel zijn vervallen, geldt dat niet voor alles dat plaatsvindt voorafgaand, tussen en na wedstrijden. Je mag elkaar tijdens de wedstrijd gewoon tackelen, maar na de wedstrijd dien je 1,5 meter afstand te houden als je samen een biertje drinkt. En er zal gehandhaafd worden.

Voor het bestuur is dit een hels dilemma. Want enerzijds willen wij net als iedereen dat we zo snel mogelijk weer kunnen sporten (eerste, tweede en derde helft). En hoe langer wij van inkomsten verstoken blijven, hoe moeilijker het wordt. Anderzijds kunnen wij niet het risico lopen dat wij als club beboet worden als het misgaat. Dit is één reden waarom het bestuur zeer terughoudend ingaat op verzoeken.

Eerst wedstrijdfit, dan pas oefenen

In het laatste weekend van augustus beginnen de bekerwedstrijden weer. Dat is reden twee om terughoudend te zijn. Nu we allemaal weer zonder de eerdere restricties mogen voetballen, is het erg aantrekkelijk om ook weer oefenwedstrijden te gaan spelen. Dat is niet verstandig en ook niet zinvol. Tot 1 juli moet bij de senioren nog met 1,5 meter afstand van elkaar worden getraind en dan is een week later een volledige wedstrijd spelen echt te belastend. Dat is vragen om blessures. Omdat de meeste spelers nog nooit zo lang stil hebben gestaan als de afgelopen maanden, adviseert de medische staf van de KNVB een gedegen opbouw richting toernooien en oefenwedstrijden. Gebruik de zomer dus vooral om gezamenlijk weer wedstrijdfit te worden, zodat je bij de start van het seizoen niet geblesseerd langs de kant zit. Sluit die periode af met het spelen van oefenwedstrijden, dan heeft het ook zin.

Terug naar ‘normaal’, maar met de handrem erop

Een derde reden heeft te maken met het wegvallen van de inkomsten uit het clubhuis en het BBQ toernooi. Doordat de meeste leden aan hun contributieverplichting hebben voldaan en het benutten van de TOGS regeling, zal de club niet direct failliet gaan, maar veel ruimte om te investeren in het coronaproof maken van de accommodatie is er niet. Daarbij komt dat nog niet alle compensatiemaatregelen gegarandeerd doorgaan. Als we uitgaven vooruit kunnen schuiven, zijn ze straks hopelijk niet meer nodig.

Dat scheelt heel veel, want heb je al eens nagedacht hoeveel mensen er in het clubhuis aanwezig mogen zijn als je de 1,5 meter maatregel toepast? En hoe dat moet gaan met kleedkamers, toiletten en douchen? En wat het dus kost om in te regelen? Zolang die 1,5 meter maatregel van kracht blijft, zal dit veel aanpassingsvermogen van iedereen vergen.

Wat gaat er wel door?

Gelukkig gaan er ook zaken wel door. Heineken wordt de nieuwe leverancier van onze dranken en Sligro gaat de overige zaken leveren. Na vergelijking heeft het bestuur besloten om over te stappen. Komende week gaat Heineken de nieuwe tapinstallatie en koelingen plaatsen. Hierna zullen het clubhuis en de blokhut verder onder handen worden genomen, zodat wij gereed zijn om iedereen in het nieuwe seizoen te verwelkomen.

De meeste teams zullen begin augustus beginnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Wij hopen dat wij dan het kleedkamergebouw gereed hebben om in te zetten. Het plan is om het clubhuis per 1 september (of het eerste speelweekend) te openen. Zeker met de vakanties voor de deur, heeft het ook geen zin om het clubhuis eerder te openen. De kosten wegen niet op tegen de baten. De blokhut is mogelijk eerder (medio augustus) geopend. Naast alle coronamaatregelen moeten hiervoor dan ook voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn.

Oproep: gebruik je gezond verstand

Er zijn genoeg meningen over het coronavirus en de maatregelen. Als bestuur hebben wij ons echter te houden aan wat wet- en regelgeving voor eisen aan ons stellen. Wij rekenen daarom op jullie begrip voor de dilemma’s waarvoor wij als bestuur staan en doen een beroep op jullie gezond verstand. Houd je aan de regels en breng daarmee jezelf, anderen en de club niet in de problemen.

Het bestuur wenst iedereen een fijne en gezonde zomervakantie toe!